De Britse prins William heeft zich dinsdag in bedekte termen voor lidmaatschap van de Europese Unie uitgesproken. Hij zei onder meer dat “onze vaardigheid om ons in gezamenlijke actie te verenigen met andere naties essentieel is in de steeds meer turbulente wereld. Dit is de grondslag van onze veiligheid en welvaart (..).”

De prins is de tweede in de lijn van troonsopvolging. Hij sprak diplomaten in opleiding toe en zei dat “we, ingesloten door de zee, al eeuwen open en naar buiten toe gericht hebben onderzocht wat voorbij de horizon is. Deze missie en deze nieuwsgierigheid is volgens mij wat ons stuwt in onze economie, onze cultuur, ons onderwijs, in onze strijdkrachten en onze diplomatie.”

‘Brexitkamp’ loopt in

Nog steeds zijn er meer Britten voorstander van lidmaatschap van de Europese Unie dan er Britse tegenstanders zijn. Maar volgens een maandag gepubliceerde opiniepeiling van marktonderzoeker ComRes lopen de tegenstanders hun achterstand in.

In de laatste peiling van ComRes is 49 procent voorstander van de EU en wil 41 procent uit de unie stappen, de zogenoemde Brexit. In januari was het het verschil tussen voor- en tegenstanders van de EU veel groter. Toen was 54 procent pro-Europa en 36 procent pro-Brexit.

Cameron op pad

De Britse premier David Cameron hoopt deze week op een Europese top in Brussel toezeggingen van de EU te krijgen die de Britse kiezer mild over ‘Brussel’ zullen stemmen. Dinsdag sprak hij met de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz.

Die gaf na afloop van het gesprek aan dat het Europees Parlement niet op voorhand een garantie af kan geven dat het een deal om Groot-Brittannië te houden in de Europese Unie zal steunen. Maar de parlementariërs zullen er alles aan doen om het proces rond de wetgeving snel op te pakken.

Deal met Britten

Donderdag en vrijdag zijn de regeringsleiders en staatshoofden van de EU in Brussel om onder meer afspraken te maken over het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië. Komt die deal er, dan is het eerst aan de Britse bevolking om vóór het EU-lidmaatschap te stemmen, anders gaan de afspraken niet door. Pas na een ja-stem begint het proces van de aanpassing van Europese wetgeving en daar heeft het Europees Parlement een stem in.

"Geen regering kan naar het parlement komen en zeggen: dit is ons voorstel, nu moet jij een garantie geven over het resultaat. Dat is niet mogelijk in een democratie'', zei Schulz.

Guy Verhofstadt, leider van de liberale fractie in het EP, had het over een "goed gesprek". Volgens hem is het uitgangspunt van het EP dat Groot-Brittannië in de unie blijft. "Dat is in het belang van het land en van de unie.'' Ook hij kon niet vooruitlopen op hoe het wetgevingsproces gaat lopen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl